Ötletek » Sablonozás

Sablonozás


Látványos elemeket és egy kis plusz színt adhatunk a beltéri festéshez egy nagyon egyszerű módszerrel, a sablonozó technikával. Az ily módon felvitt minták helyettesíthetik a képeket, vagy más dekorációs elemeket. Készíthet különálló mintát, szegélyeket, vagy teljes falat kitöltő hatásos falfestményeket.

Sablonozás előtt
A lyukakat és repedéseket tömítse be, majd fesse a falat megfelelő színűre. Hagyja száradni. Minél simább a felület, annál szebb lesz a sablonozott minta. Korábban festett tiszta, száraz falfelületre is készíthet mintákat sablonfestéssel.Tervezze meg alaposan a minta elhelyezkedését. Gondolja végig, milyennek szeretné látni a falon a mintát. Döntse el, hogy hány sablonnal szeretne dolgozni, csak eggyel, vagy kombinációkkal. Ha több színű festékréteget szeretne egymásra festeni, akkor gondolja végig a sorrendet. Az elhelyezkedés is fontos, tervezze meg azt is, hogy a sarkoknál hogyan lesznek majd a minták. A szimmetrikusan ismétlődő mintáknál mindenképpen érdemes pontosan kiszámolni a minták helyét, míg az egyes különálló mintáknál elég szemmértékkel kijelölni a helyet.


Szimmetrikusan ismétlődő minták festése Jelölje meg a sablonok helyét, így egyenletes lesz a minta. Mérje le a helyek közti távolságot és jelölje be ceruzával a falon. Mozgassa a sablont a következő helyre és igazítsa az előző sablon helyéhez. Ha folyamatos vízszintes vagy függőleges mintát szeretne festeni, használjon vízmértéket vagy függőónt a sablonok helyének kijelöléséhez. Filctollal rárajzolhatja a folyamatos minta egy részét sablonfóliára. Így könnyebb lesz beállítani a következő mintát.


Végezzen próbát a sablonozás megkezdése előtt Mielőtt elkezdi a sablonozást magán a falon, javasoljuk, hogy próbálja ki kartonon, vagy sima papíron. Sablonnal való festéskor takarékosan bánjon a festékkel, mert ha túl sokat használ, akkor a minta szélei alá kerülhet a festék és a szélek maszatosak lesznek. Használjon szivacs-ecsetet a sablonfestéshez. Ha nincs kéznél, akkor maga is készíthet egyet: mosogatószivacsot hajtson össze és ragassza össze maszkolószalaggal. A hobbi és ezermesterboltokban kapható szivacs-ecset.


Sablonozás Használjon maszkolószalagot a sablon széleinek felragasztásához. Felragaszthatja sablon ragasztóval, vagy ragasztóspary-vel is, ezek sem hagynak nyomot a falon és a nagyméretű sablonokat biztosabban rögzítik. Ügyeljen arra, hogy a festendő felület ne legyen ragasztós.Inkább kevés festéket használjon, mint túl sokat. Ha a kelleténél több festék szívódott a sablonozó ecsetbe, akkor nyomkodja ki a felesleges festéket például egy kartonlapra, hogy az ecset finom rétegben vigye fel a festéket.Ha egyszerre túl sok festék kerül az ecsetre, akkor a sablon széle alá folyhat és elkenheti a mintát.Könnyedén nyomkodja a szivacs-ecsetet a sablon belsejében. Óvatosan haladjon, ne tegyen hirtelen mozdulatokat, mert elmozdulhat a sablon a falról. Ismételje meg az eljárást, ha túl vékonynak találja a felvitt festékréteget, vagy egy másik színt szeretne felvinni rá. A vékony festékréteg könnyen szárad, néhány perc elteltével már viheti is fel a második réteget.


Óvatosan távolítsa el a sablont   Ha befejezte a mintát, finoman vegye le a sablont és helyezze a következő pozícióba.


Gyakran tisztítsa a sablont Használat közben gyakran tisztítsa le a sablont durva szálú ecsettel, vagy súrolókefével meleg vízben.Ha tiszta a sablon nem kenődnek el a minta szélei.Használat előtt törölje szárazra konyhai papírtörlővel, vagy tiszta konyharuhával. A sablont könnyebb tisztítani, ha még nem száradt rá a festék. Ha már megszáradt rajta a festék és nem jön le, akkor mossa le Penselipessu (Szerszámtisztító)-val


Tipp Sokkal gyorsabban tud haladni a sablonminták festésével, ha beszerez két egyforma sablont, hiszen míg az egyik minta szárad, a másik sablont tisztíthatja, vagy már festheti a következő mintát.


Életteli minták A minták sokkal dinamikusabbak lesznek, ha számos színt kombinál a festésnél. Az új színt felviheti az előző száradása után, vagy akár a még nedves előző színre, így lágyabbak lesznek a színek.A mintának mélységet és új jelleget kölcsönözhet azzal hogy többféle sablont és színt kombinál, vagy több rétegben, részleges átfedéssel készíti el azokat.


Játék a különféle fényességű festékekkel Nemcsak a különféle színek váltakozásával érhet el különleges hatást, hanem ugyanazon szín különféle fényességi fokú változatainak az alkalmazásával is. Például készítheti a mintát félfényes Feelings Extra tartós festékkel, magas fényű Feelings beltéri festék alapra. A legélesebb kontrasztot akkor érheti el, ha a Feelings beltéri falfestékkel festett falra magasfényű , áttetsző Kiva Bútorlakkal készíti a mintákat. Ezek a termékek kellőképpen különböznek fényesség tekintetében ahhoz, hogy jól látható effekteket tudjon készíteni. A megvilágítás, spotlámpák, vagy az ablakon beáramló természetes fény jól kiemelhetik a fényesség-különbségeket.


Korlátlan lehetőségek A sablonozás korlátlan számú lehetőséget ad a kezünkbe a díszítés terén. Díszíthetünk csupán egy szegéllyel, vagy akár az egész falat dekorálhatjuk sablonmintákkal. Festhetünk egyenes vonalú szimmetrikus mintákat, vagy helyezhetjük a sablont találomra oda, ahol a legjobban tetszik. Ugyanakkor a fal nem az egyetlen hely, amelyet látványosabbá tehetünk sablonmintákkal. Díszíthetjük ilyen típusú képekkel az asztalt, az ajtót, vagy akár a postaládát is. Az erős igénybevételnek kitett festendő felületekre tartós festékkel fesse a mintákat.


Stencil instructions 01


Stencil instructions 03


Stencil instructions 04


Stencil instructions 02


Stencil instructions 05


Stencil instructions 06