Tanácsok » Kültéri festési tanácsok

Kültéri Lambéria És Rönkfa Falak

Instructions - Exterior wooden surfaces


Felhordás előtt Ellenőrizzük a fa felületét és a kialakult károkat, szekezeti hibákat javítsuk ki.Mindig olvassa el a dobozon található használati utasítást.A festendő felület legyen száraz. A festendő felületnek és a levegő hőmérséklete legalább +5°C felett legyen. A relativ páratartalom pedig legyen 80% alatt. Esti harmatkor ne fessünk olajfestékkel, mert a festék fakó lesz. Ne fessen tűző napsütésben.Mindig színezett olajjal,lazúrral vagy lakkal kezeljük a kültéri fa felületeket, mert csak így biztosított a megfelelő UV védelem.Alapozáshoz és fedőfestéshez mindig ugyanazt a színt válassza.A penészes részeket mossuk át penészeltávolítóval (Mould Removal agent), melynek 1 egységnyi részét keverjünk össze 3 egységnyi vízzel. Kefével vigyük fel az oldatot felfelé irányuló mozdulatokkal. Hagyjuk hatni a felületen, majd jó vizes kefével mossuk le, kezdjük a tetejétől és haladjunk lefelé. A felület átmosása után végezzük el a szükséges javításokat.Amikor penészeltávolítóval dolgozik figylejen arra, hogy az oldat ne cseppenjen a bőrére és egyéb nem kezelendő felületekre. Figyelem! Lazúr festék használatakor vegyük figyelembe, hogy a penészeltávolító fehéríti a fát.Az új, még festetlen felületeket minél előbb alapozzuk Valtti Base alapozóval. Amennyiben a teljes kezelést nem tudja egy nyár alatt befejezni, úgy ajánlott, hogy a felületeket kétszer kezelje Valtti Base-el, that has been tinted the colour of the wood. Ez biztosítja a megfelelő védelmet a penész, UV sugárzás, gombák és rothadás ellen.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, egyenletes felület kialakítása érdekében.Bizonyosodjunk meg arról, hogy van elég előrekevert festékünk a teljes felületre, az esetleges színeltérések elkerülése végett.


Felhordás közben Hogy megakadályozzuk a nedvesség bejutását a fa felületébe, a fa végeit és illesztéseit kezeljük bőségesen, mind az alapozáskor, mind a fedőfestéskor.Figyelem! A festék eredeti színe csak a száradás után lesz végleges.A festéket felhordás előtt, majd munka közben is alaposan keverjük fel.Helyezzük a festő hengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy a következő nap is használni tudjuk.


Festés után A felület állapotát minden éveben ellenőrizzük és a szükséges felújító festést alkalmazzunk a fa szerkezetének megóvása érdekébeHa marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.

Kültéri Ajtók És Ablakok

Instructions - Exterior windows


Termékválasztás Mindig színezett olajjal,lazúrral vagy lakkal kezeljük a kültéri fa felületeket, mert csak így biztosított a megfelelő UV védelem.Olajjal való kezelés függ a fa természetes színétől.Kezeljük olajjal az ajtókat és ablakokat egyszer vagy kétszer egy évben.Korábban olajjal kezelt felületeket csak olajjal kezeljünk.Az ajtókat és az ablakokat a következő termékekkel kezelhetjük: Valtti Base alapozó, vizes hígitású Valtti Akvacolor és oldószeres Valtti Color szinezhető lazúrokkal.Ha félfényes Unica Super Lakk-kal szeretnénk kezelni a felületet, akkor első rétegben Unica Super fényes lakkot használjunk.


Felhordás előtt A festendő felület legyen száraz. A hőmérséklete, a levegő hőmérséklete legyen legalább +5°C felett, a relativ páratartalom pedig legyen 80% alatt, Unica Super félfényes lakk használata esetén pedig 70% alatt.A fa nedvességtartalma legyen 20% alatt.Felhordás előtt mindig olvassa el a címkén található használati utasításokat.A legideálisabb idő a festésre ha meleg van és felhős az égbolt. Ne fessünk amikor leszáll a délutáni harmat, ha esik vagy tűz a nap.A penészes részeket mossuk át penészeltávolítóval (Mould Removal agent), melynek 1 egységnyi részét keverjünk össze 3 egységnyi vízzel. Kefével vigyük fel az oldatot felfelé irányuló mozdulatokkal. Hagyjuk hatni a felületen, majd jó vizes kefével mossuk le, kezdjük a tetejétől és haladjunk lefelé. A felület átmosása után végezzük el a szükséges javításokat.Alapozáshoz és fedőfestéshez mindig ugyanazt a szín válassza.Ajtó festésekor távolítsuk el a kilincset és a szerelvényeket. Amennyiben az ajtót leszerelés nélkül a helyén festi, mindig támassza ki egy ékkel.Kényelmi szempontok alapján tervezze meg a festés menetét, pl. az ablakok keretét fentről kezdje és úgy haladjon az alja felé.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, egyenletes felület kialakítása érdekében.Az új, impregnált fa felületeket csak fél év eltetével kezelje.


Felhordás közben A festéket felhordás előtt, majd munka közben is alaposan keverjük fel.Hogy megakadályozzuk a nedvesség bejutását a fa felületébe, a fa végeit és illesztéseit kezeljük bőségesen, mind az alapozáskor, mind a fedőfestéskor.Helyezzük a festő hengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy a következő nap is használni tudjuk.


Festés után Hagyja a festéket alaposan megszáradni. Nem elegendő a száradás, ha a festék vagy lakk felülete már száraz. A terméktől, valamint a felvitt festékréteg vastagságától a teljes kikeményedés pár napot is, de akár két hetet is igénybe vehet.A felület állapotát minden éveben ellenőrizzük és a szükséges felújító festést alkalmazzunk a fa szerkezetének megóvása érdekében. A déli és nyugati irányra néző felületeket több napsugárzás éri, ezért a felújító festését ezen felületeknek végezzük sűrűbben. A vastagabb anyaggal kezelt felületeket lényegesen kevesebbszer kell felújítani, mint a lazúrral vagy olajjal kezelt felületeket.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.

Kültéri Padlók

Instructions - Exterior floors


Felhordás előtt  Ellenőrizzük a festendő padló állapotát, és javítsuk az esetleges hibákat. Kerülje a túlzott mennyiségű festék felvitelét a padló felületre, mert ilyen esetekben a száradás túlzottan lelassul, és száradás közben ráncosodhat.A festéket felhordás előtt, majd munka közben is alaposan keverjük fel.Mindig olvassa el a dobozon található használati utasítást és a termékleírást további információkért.Bizonyosodjunk meg arról, hogy van elég előrekevert festékünk a teljes felületre, az esetleges színeltérések elkerülése végett.Szorozzuk meg a hosszúságot a szélességgel, hogy kiszámítsuk a felület nagyságát amit festenünk kell.


Felhordás közben  Kétkomponensű anyagoknál figyeljünk arra, hogy csak akkora mennyiséget keverjünk be, amennyit a fazék időn belül fel tudjuk használni.Hagyjuk a festéket jól megszáradni a következő réteg előtt. Kerüljük a tűző napsütésben való festést. A legideálisabb idő a festésre, amikor felhős az ég.


Festés után Hagyja a festéket alaposan megszáradni. Nem elegendő a száradás, ha a festék vagy lakk felülete már száraz. A terméktől, valamint a felvitt festékréteg vastagságától a teljes kikeményedés pár napot is, de akár két hetet is igénybe vehet.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.

Kültéri Kerti Bútorok

Instructions - Garden furniture


Termékválasztás Kezelje a kültéri bútorokat, lépcsőket és vízszintes felületeket a következő termékekkel: Valtti Base alapozó, Valtti Akvacolor és Valtti Color szinezhető lazúrokkal.A kerti bútorok fémvázát kezelje rozsda ellen Rostex alapozóval és Miranol zománcfestékkel vagy Unica alkid alapozóval.Mindig színezett olajjal, lazúrral vagy lakkal kezeljük a kültéri fa felületeket, mert csak így biztosíthatjuk a megfelelő UV védelmet.Ha olajjal kezeljük a bútorokat, figyeljünk arra, hogy a végső színt a fa eredeti színe befolyásolja.A kerti bútorokat évente egyszer vagy kétszer kenjük át oljjal. Ha fél-fényes Unica Super lakk-kal szeretnénk kezelni a felületet, akkor első rétegként mindig Unica Super fényes lakkot használjunk.A korábban olajjal kezelt felületeket csak olajjal kezeljük.A korábban vízhígítású olajjal kezelt felületere átfestéskor használhatunk oldószer hígítású olajat, és ez fordítva is igaz. Az oldószeres hígítású Valtti Color lazúr festékre használhatunk Valtti Akvacolor selyemfényű lazúrt, és ez fordítva is igaz.


Felhordás előtt  A levegő, a festendő felület és a festék vagy lakk hőmérséklete legalább +5°C fok legyen. A relatív páratartalom mindig legyen 80% alatt.Mindig olvassa el a dobozon található használati utasítást. A legideálisabb idő a festésre ha meleg van és felhős az égbolt.Győződjünk meg arról, hogy a kezelendő fa felület száraz legyen. Alapozáshoz és fedőfestéshez mindig ugyanazt a szín válassza.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést. A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, egyenletes felület kialakítása érdekében.Az új, impregnált fa felületeket hagyjuk egy fél évig kezeletlenül.Ellenőrizzük a festendő felület állapotát, és javítsuk az esetleges hibákat.


Felhordás közben A festéket felhordás előtt, majd munka közben is alaposan keverjük fel. Hogy megakadályozzuk a nedvesség bejutását a fa felületébe, a fa végeit és illesztéseit kezeljük bőségesen, mind az alapozáskor, mind a fedőfestéskor.Helyezzük a festő hengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy a következő nap is használni tudjuk.


Festés után Hagyja a festéket alaposan megszáradni. Nem elegendő a száradás, ha a festék vagy lakk felülete már száraz. A terméktől, valamint a felvitt festékréteg vastagságától a teljes kikeményedés pár napot is, de akár két hetet is igénybe vehet.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. A kinyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Tegye a folyékony hulladékot veszélyes anyag gyűjtő helyre. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók. 

Kültéri Homlokzatok

Instructions - Masonry surfaces


Felhordás előtt  A felületnek száraznak kell lennie festés előtt. A festendő felületnél levegő hőmérsékletének legalább +5°C felett kell hogy legyen, a relativ páratartalom nem haldhatja meg a 80%-ot.A felhasználás előtt mindig olvassuk el a termék címkéjén található felhasználási javaslatot. Olvassuk el a termékleírásokat, melyek részletesebb információt adnak a festék tulajdonságairól. Bizonyosodjunk meg arról, hogy van elég előrekevert festék hogy folyamatosan tudjuk a felületet festeni.Ha jobb kezes vagy akkor kezd a festést a fal job oldaláról. Védd magad és felületet a festés közbeni csapódásoktól. Távolítsd el azonnal a festék csapódásokat azonnal tiszta vízzel.


Festés közben Keverjük fel alaposan a festéket mielőtt használjuk és miközben használjuk és hígitás után is. Helyezzük a festő hengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy a következő nap is használni tudjuk.


Festés után A hőmérséklet és a páratartalom hatással van a száradásra. Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.

Kültéri Tetők És Fém Felületek

Instructions - Roofs


Festés előtt  A festési feltételekről előzetesen meg kell győződnünk. A felületnek száraznak kell lennie festés előtt. A Rostex Super és a Panssarimaali használatakor a levegő hőmérsékletének legalább +5°C felett kell hogy legyen és a Repco használatakor legalább +10°C felett kell lennie. A festendő felület hőmérséklete nem lépheti túl a +40°C-t. A relativ páratartalom nem haldhatja meg a 80%-ot.A felhasználás előtt mindig olvassuk el a termék címkéjén található felhasználási javaslatot. Olvassuk el a termékleírásokat, melyek részletesebb információt adnak a festék tulajdonságairól.A fedőfestékhez megfelelő színű alapozót válasszunk.Keverjük fel alaposan a festéket mielőtt használjuk és miközben használjuk és hígitás után is.Szorozzuk meg a hosszúságot a szélességgel, hogy kiszámítsuk a felület nagyságát amit festenünk kell. A struktúrált felületeknél szorozzuk a felületet 1,5-szeresével.


Festés közben  Kezdjük a festést úgy, hogy a festékkel bevonjuk a száraz felületet mielőtt az esti harmat rászáll, mivel a festék lassan szárad. Ha a felület nyirkos, nedves, akkor a festék felületén foltok jelenhetnek meg, amely kifakult maradhat.Óvjuk a festést közvetlen nagsugárzástól. A legideálisabb, ha felhős az égbolt. Óvakodjunk vastag rétegű festéstől, mivel az anyag lassú száradása miatt ráncolódás, redőzöttség alakulhat ki.


Festés után Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók. Hagyj elegendő várakozási időt a felület megszáradására. A festék időállósága nagyban függ a két réteg festés között eltelt idővel. Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.