Tanácsok » Beltéri festési tanácsok

A Festés 10 Aranyszabálya

1, Válassza ki a megfelelő festéket és színt.  Konzultáljon a legközelebbi Tikkurila  festéküzlet szekképzett eladóival, tájékozódjon a Tikkurila prospektusokból  és a honlapunk festési tanácsaiból.2,Alaposan tervezze meg a munkát. Számolja ki, hogy mennyi festékre lesz szüksége, majd vásárolja meg a kellő anyagokat, szerszámokat és segédeszközöket egy festékszaküzletben.Gondolja át, hogy honnan kezdi a munkát és milyen módszerrel érheti el a lehető legjobb eredményt. Próbálja ki a színt egy fadarabon illetve a festendő felület egy részén. 3,Jó minőségű szerszámokat és eszközöket használjon, mivel a nem megfelelő minőségű eszközök leronthatják az egyébként jó  festékekkel történő festés végeredményét.4,Festéskor használjon megfelelő öltözetet és más védőfelszerelést. 5,Védje a festés környezetét és az épület más részeit a kicsöpögő festéktől és hígítótól.6,Ellenőrizze, hogy a festendő felület tiszta és jó állapotban van. Legyen figyelmes a felület előkészítésénél, mert a festék nem tapad meg egy piszkos felületen, vagy nem fed el egy rosszul felvitt alapozó réteget.  7,Olvassa el figyelmesen a festék dobozán lévő utasításokat. Ha valamivel kapcsolatban kérdései vannak, keressen honlapunkon segítséget.8,Fessen egyenletesen és körültekintően. Ne próbálja gyorsítani a munkát túl vastag rétegek felvitelével.9,Bizonyosodjon meg róla, hogy a festés körülményei megfelelőek. Ha túl párás a levegő, ha túl hideg ,vagy  túl meleg van, a száradás ideje megváltozhat, vagy  nem megfelelő festékréteg képződik.10,Gondosan tisztítsa meg a festőszerszámokat és segédeszközöket a festékhez tartozó hígítóval vagy vízzel. A festék maradékát vigye egy speciális szelektív hulladékgyűjtőbe. Az ezzel kapcsolatos utasításokat a címkén láthatja.


Beltéri Ajtók és Ablakok


Termékválasztás Az olajos kezeléstől a fa természetes színe sötétedik.Mindig használjunk olajat azokra a felületekre, amelyeket korábban olajjal kezeltünk.Kérjük figylejen arra, hogy a fa gittel ill. töltőanyaggal kezelt felületek szívóképessége eltérhet az eredeti felületétő , ez a végső szín egyenetlenségét, foltosságát okozhatja.


Felhordás előtt A levegő, a festendő felület és a festék vagy lakk hőmérséklete legalább +5°C fok legyen. A Kiva Beltéri Lakkal és Feelings Bútorfestékkel történő festés esetén pedig legalább +10°C legyen a hőmérséklet. A relatív páratartalom mindig legyen 80% alatt.Mindig olvassa el a dobozon található használati utasítást.Alapozáshoz és fedőfestéshez mindig ugyanazt a szín válassza.Ajtó festésekor távolítsuk el a kilincset és a szerelvényeket. Amennyiben az ajtót leszerelés nélkül a helyén festi, mindig támassza ki egy ékkel.Amikor ajtólapot festünk, először az ajtó táblával kezdjük, majd ezután fessük a keretet.Kényelmi szempontok alapján tervezze meg a festés menetét, pl. az ablakok keretét fentről kezdje és úgy haladjon az alja felé.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, egyenletes felület kialakítása érdekében.Nagy felületeken, mint pl. ajtók, mohair hengerrel vigye fel a festéket a felületre, és a kisebb részeknél használjunk ecsetet.


Felhordás közben A festéket felhordás előtt, majd munka közben is alaposan keverjük fel.Helyezzük a festő hengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy a következő nap is használni tudjuk.


Festés után Gondoskodjunk megfelelő szellőzésről.Hagyjunk elegendő időt a felület megszáradásához. A festett felület időállósága nagyban függ a két réteg festése között eltelt időtől.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.

Beltéri Padlók


Termékválasztás Kérjük figylejen arra, hogy a fa gittel ill. töltőanyaggal kezelt felületek szívóképessége eltérhet az eredeti felületétől. Ez a végső szín egyenetlenségét, foltosságát okozhatja.Az Unica Padlófestéket használhatjuk beltérre, a fából készült vagy beton padlóra, például lakóhelyünk pincéjébe, szaunába vagy egyéb raktározási hely padlójának festésére.


Felhordás előtt Ellenőrizzük a festendő padló állapotát, és javítsuk az esetleges hibákat.A levegő, a festendő felület és a festék vagy lakk hőmérséklete legalább +5°C fok legyen, Unica Padlófesték esetén peidg +10°C felett, Parketti-Ässä termékek esetében pedig +15°C felett. A relatív páratartalom legyen 80% alatt, Unica Super Lakk esetében pedig 70% alatt.A fa felületek relatív nedvességtartalma legyen 16% alatt.A beton felületek teljes száradási ideje 4 hét. A beton felület relatív nedvességtartalma 97% alatt legyen, százalékos megoszlásban a beton súlyának max. 4%-a. A beton nedvesség tartalmának megálapításának legegyszerűbb módja, ha egy 1 négyzetméteres műanyag szalagot helyezünk a padlóra. Ha 24 óra elteltével a nedvesség megjelenik a szalag alatt, akkor a beton még nem eléggé száradt ahhoz, hogy elkezdhessük a kezelést.Mindig olvassa el a dobozon található használati utasítást.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, egyenletes felület kialakítása érdekében.


Felhordás közben A festéket felhordás előtt, majd munka közben is alaposan keverjük fel.Kerülje a túlzott mennyiségű festék felvitelét a padló felületre, mert ilyen esetekben a száradás túlzottan lelassul, és száradás közben ráncosodhat.Helyezzük a festő hengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy a következő nap is használni tudjuk. A kétkomponensű termékekhez használt festőszerszámokat tisztítsa azonnal a termék használati utasítása szerint.


Festés után Biztosítson megfelelő szellőzést.Hagyja a festéket alaposan megszáradni. Nem elegendő a száradás, ha a festék vagy lakk felülete már száraz. A terméktől, valamint a felvitt festékréteg vastagságától a teljes kikeményedés pár napot is, de akár két hetet is igénybe vehet.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosítható.

Beltéri Bútorok


Termékválasztás A festéket mindig a festendő felület által megkívánt igénybevételnek és felhasználásnak megfelelően válasszuk ki.


Felhordás előtt A festendő felületnek és a levegő hőmérséklete legalább +5°C felett legyen. A Kiva Beltéri Lakkal való felületkezelés esetén + 10°C és a Feelings Bútorfesték esetében legalább + 8°C legyen a hőmérséklet. A relativ páratartalom pedig legyen 80% alatt.Mindig olvassa el a dobozon található használati utasítást.Alapozáshoz és fedőfestéshez mindig ugyanazt a színt válassza.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, egyenletes felület kialakítása érdekében.


Felhordás közben A festéket felhordás előtt, majd munka közben is alaposan keverjük fel. A Miranol és Empire termékek esetében a keverés után hagyjuk visszakocsonyásodni a festéket.Helyezzük a festő hengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy a következő nap is használni tudjuk.


Felhordás után Gondoskodjunk megfelelő szellőzésről.Hagyjunk elegendő időt a felület megszáradásához. A festett felület időállósága nagyban függ a két réteg festése között eltelt időtől.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.

Beltéri Falak


Termékválasztás Válassz terméket fényfokozat, kopásállóság és tér szerint. A matt harmóniát és nyugalmat sugároz, a fényes dinamizálja és izzítja a színeket, erősíti azokat.A Paneeli Titán lakk a világos fa felületeket kifehéríti és visszaadja valódi fényüket.


Felhordás előtt A festendő felületnek és a levegő hőmérséklete legalább +5°C felett legyen. A Kiva Beltéri Lakkal való felületkezelés esetén + 10°C és a Feelings Bútorfesték esetében legalább + 8°C legyen a hőmérséklet. A relativ páratartalom pedig legyen 80% alatt.A fa relatív nedvességtartalma mindig 16% alatt legyen. FIGYELEM! A megfelelő nedvességtartalom megkönnyíti a vízhigítású termékek felhordását, de meghosszabbítja a felület száradási idejét.Mindig olvassa el a dobozon található használati utasítást.Mindig távolítsuk el a tapétát és régi festék réteget a fal felületéről.Alapozáshoz és fedőfestéshez mindig ugyanazt a színt válassza.Alapozzuk le a még festetlen felületeket. Majd bizonyosodjunk meg arról, hogy az alpozó megszáradt.Paint the panel tongues and grooves thinly so that the paint dries well.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, egyenletes felület kialakítása érdekében.


Felhordás közben Felhordás előtt mindig keverjük fel alaposan a terméket, majd ezt ismételjük meg használat közben is.

Egy teljes szoba festésekor kezdjük mindig a mennyezettel, csak azután fessük a falakat.Száraz belterekben történő festéskor a vízhigítású festékek gyorsan megszáradhatnak felvitel közben.Helyezzük a festőhengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy következő nap is használni tudjuk azt.


Festés után Miután lefestettük a felületet emeljük a belső hőmérsékletet és csökkentsük a belső tér relatív páratartalmát, ezzel is elősegítsük a felület gyorsabb száradását.Biztosítson megfelelő szellőzést.Hagyja a festéket alaposan megszáradni. Nem elegendő a száradás, ha a festék vagy lakk felülete már száraz. A terméktől, valamint a felvitt festékréteg vastagságától a teljes kikeményedés pár napot is, de akár két hetet is igénybe vehet, miután a festett felület ellenáll a mosásnak és súrolásnak.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.

Beltéri Nedves helyiségek


Nedves helyiségeket általában olyan tevékenységekhez használjuk, ahol a víz állandóan a falfelületekre loccsan.Az épületek vizesblokkos helyiségei nedvesség szempontjából különböző osztályba sorolhatók. Mindegyikre jellemző a pára és a nedvesség. Ilyen helyiség például a fürdőszoba, zuhanyzó és a szauna.Az épületek szerkezetének megóvása érdekében olyan anyaggal kell bevonni a felületet ami megfelel a National Builiding Code of Finland C2 elvárásoknak. A Feelings Különleges Falfesték eleget tesz a C2-es besorolás felételeinek.A C2-es elvárások a moshatóságot, a vízállóságot szigorú feltételekhez kötik.


Felhordás előtt A festendő felületnek és a levegő hőmérséklete legalább +5°C felett legyen. A relativ páratartalom pedig legyen 80% alattA fa relatív nedvességtartalma mindig 16% alatt legyen. FIGYELEM! A megfelelő nedvességtartalom megkönnyíti a vízhigítású termékek felhordását, de meghosszabbítja a felület száradási idejét.Mindig olvassa el a dobozon található használati utasítást.Alapozzuk le a még festetlen felületeket. Majd bizonyosodjunk meg arról, hogy az alpozó megszáradt.Alapozáshoz és fedőfestéshez mindig ugyanazt a színt válassza.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, egyenletes felület kialakítása érdekében.A Nostalgia Mákolaj és a Supi laudesuoja sötétíti a fa természtes színét. A végső eredmény nagyban függ a fa minőségétől. Nem feltűnő helyen végezzünk próbafestéstA Nostalgia Mákolaj használható hőkezelt fa felületre is.


Felhordás közben A festéket felhordás előtt, majd munka közben is alaposan keverjük fel.Egy teljes szoba festésekor kezdjük mindig a mennyezettel, csak azután fessük a falakat.Száraz belterekben történő festéskor a vízhigítású festékek gyorsan megszáradhatnak a felvitel közben.Helyezzük a festő hengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy a következő nap is használni tudjuk.


Festés után Biztosítson megfelelő szellőzést.Hagyja a festéket alaposan megszáradni. Nem elegendő a száradás, ha a festék vagy lakk felülete már száraz. A terméktől, valamint a felvitt festékréteg vastagságától a teljes kikeményedés pár napot is, de akár két hetet is igénybe vehet.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók.

Beltéri MennyezetekTermékválasztás A használni kívánt terméket a fényfokozat és a festendő helyiségek szerint válasszuk ki. A matt termékeket általában mennyezetre használjuk, hogy elkerüljük az esetleges fényvisszaverődést más tárgyakról a szobában, de természetesen fényesebb festéteket is használhatunk minden további nélkül.A Kiva Titan lakk a világos fa felületeket kifehéríti és visszaadja valódi fényüket.A mennyezetre vízhígítású festéket és lakkot használjunk.


Felhordás előtt A festendő felület és a levegő hőmérséklete legalább +5°C felett legyen. A Kiva Beltéri Lakkal való felületkezelés esetén + 10°C, a Feelings Bútorfesték esetében legalább + 8°C legyen. A relatív páratartalom pedig legyen 80% alatt.A fa relatív nedvességtartalma mindig 16% alatt legyen.FIGYELEM! A megfelelő nedvességtartalom megkönnyíti a vízhigítású termékek felhordását, de meghosszabbítja a felület száradási idejét.Felhordás előtt mindig olvassa el a címkén található használati utasítást.Használjon azonos színű alapozó- és fedőfestéket.A még festetlen részeket mindig alapozzuk, majd győződjünk meg annak teljes kiszáradásáról.Amikor lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.Ha áttetsző termékkel kezeli a fát, mindig a szálirányba vigye fel a festéket, hogy egyenletes felületet kapjon.


Felhordás közben Felhordás előtt mindig keverjük fel alaposan a terméket, majd ezt ismételjük meg használat közben is.Egy teljes szoba festésekor kezdjük mindig a mennyezettel, csak azután fessük a falakat.Száraz belterekben történő festéskor a vízhigítású festékek gyorsan megszáradhatnak felvitel közben.Helyezzük a festőhengert vagy az ecsetet egy műanyag dobozba és zárjuk le, hogy következő nap is használni tudjuk azt.


Festés után Gondoskodjunk megfelelő szellőzésről.Hagyjunk elegendő időt a felület megszáradásához. A festett felület időállósága nagyban függ a két réteg festése között eltelt időtől.Ha marad festék a dobozban tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. Fordítsuk a kannát fejjel lefelé, hogy meggyőződhessünk a tető légmentes zárásáról. Felnyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.Vigye a folyékony hulladékot veszélyes anyagok gyűjtőhelyére. Az üres vagy száraz kannák újra hasznosíthatók